Organizacja Pożytku Publicznego

Polityka prywatności

Niniejsza polityka prywatności określa zasady gromadzenia, wykorzystywania i ochrony danych osobowych przez Stowarzyszenie Możesz na rzecz psychoprofilaktyki i rozwoju dzieci i młodzieży. 

Podstawą prawną przetwarzania podanych przez użytkownika danych osobowych są przepisy art. 6 ust. 1 lit. b i f Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO). 

Administrator danych 

Administratorem danych osobowych jest Stowarzyszenie „Możesz” na rzecz psychoprofilaktyki i rozwoju dzieci i młodzieży z siedzibą w Piastowie (05-820), ul. Warszawska 24, adres e-mail: biuro@mozesz.org, numer telefonu:  607 09 81 81.

Jakie dane osobiste zbieramy i dlaczego je zbieramy? 

Komentarze i Formularz kontaktowy 

Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz dotyczący artykułu umieszczonego na stronie, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania: 

  • treść komentarza, 
  • imię i nazwisko, 
  • adres email. 

Po zatwierdzeniu komentarza będzie on widoczny publicznie na stronie internetowej w sekcji Komentarze. Dane osobowe podane w komentarzach są przetwarzane w celu moderowania komentarzy i wyświetlania ich na stronie internetowej. 

Kiedy odwiedzający witrynę wysyła wiadomość przez formularz kontaktowy, zbieramy dane widoczne w formularzu: 

  • Imię i nazwisko, 
  • adres email, 
  • temat i treść wiadomości. 

Dane osobowe podane w formularzu kontaktowym są przetwarzane w celu odpowiedzi na zapytanie osoby, która wypełniła formularz. 

Dodatkowo w obu przypadkach rejestrujemy adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu. 

Osadzone treści z innych witryn 

Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę. 

Witryny mogą zbierać informacje o tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany w tamtej witrynie. 

Ciasteczka – cookies 

Ciasteczka – odwiedzający stronę 

Wybrane funkcjonalności strony wykorzystują pliki ciasteczek (cookies) przechowywanych na Twoim urządzeniu. Używamy ich do usprawniania nawigacji na stronie, zapisywania danych w formularzach oraz zapewnienia bezpieczeństwa strony – filtrowania spamu i zapobiegania wszelkich niechcianych aktywności generowanych przez użytkowników lub szkodliwe mechanizmy. 

Jeśli skomentujesz coś w witrynie, będzie można wybrać opcję zapisu nazwy i adresu e-mail w ciasteczkach, dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Ciasteczka wygasają po roku. 

Ciasteczka – edytorzy witryny 

Jeśli masz konto i zalogujesz się na tej witrynie, utworzymy tymczasowe ciasteczko na potrzeby sprawdzenia czy twoja przeglądarka akceptuje ciasteczka. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobowych i zostanie wyrzucone kiedy zamkniesz przeglądarkę. 

Podczas logowania tworzymy dodatkowo kilka ciasteczek potrzebnych do zapisu twoich informacji logowania oraz wybranych opcji ekranu. Ciasteczka logowania wygasają po dwóch dniach, a opcji ekranu po roku. Jeśli zaznaczysz opcję „Pamiętaj mnie”, logowanie wygaśnie po dwóch tygodniach. Jeśli wylogujesz się ze swojego konta, ciasteczka logowania zostaną usunięte. 

Jeśli zmodyfikujesz albo opublikujesz artykuł, w twojej przeglądarce zostanie zapisane dodatkowe ciasteczko. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych, wskazując po prostu na identyfikator przed chwilą edytowanego artykułu. Wygasa ono po 1 dniu. 

Wyłączenie Ciasteczek 

Przeglądarka internetowa domyślnie zezwala na przechowywanie ciasteczek w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących ciasteczek w ustawieniach przeglądarki internetowej. Włączenie blokady obsługi plików cookie może spowodować nieprawidłowe działanie niektórych funkcjonalności tej strony internetowej. 

Z kim dzielimy się danymi? 

Dane osobowe przekazujemy innym podmiotom jedynie w zakresie, w jakim osoba, której dane dotyczą, wyraziła zgodę na przetwarzanie danych, w jakim jest to potrzebne do realizacji umowy lub w zakresie jaki wynika z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora. Są to współpracujący ze Stowarzyszeniem: hostingodawca, firma IT świadcząca usługi dla Stowarzyszenia, banki, dostawcy narzędzi marketingowych oraz inni podwykonawcy, a także podmioty którym jesteśmy zobowiązani przekazać Twoje dane na mocy obowiązujących przepisów. W przypadku danych dotyczących analityki i statystyki, które nie stanowią danych osobowych,  mogą one zostać przekazane do firm świadczących powszechnie usługi z zakresu analityki, statystyki i optymalizacji, w tym do Stanów Zjednoczonych (np. firmy: Google LLC, Meta Platforms Inc.). 

W przypadku zostawienia komentarza lub użycia formularza kontaktowego anonimizowany ciąg znaków utworzony z twojego adresu e-mail (zwany też hashem) może zostać przesłany do usługi Akismet w celu sprawdzenia czy jest używany. Zastosowanie tego narzędzia ma na celu filtrowanie niechcianych wiadomości (spamu). Również treści komentarzy mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu Akismet. Polityka prywatności usługi Akismet jest dostępna pod adresem: https://automattic.com/privacy/

Media społecznościowe  

W przypadku zamieszczenia przez nas na stronie wtyczki do danej platformy społecznościowej (np. Facebook, Instagram, LinkedIn, X), administrator danego serwisu otrzymuje informację o odwiedzinach naszej strony używając identyfikatora użytkownika. Administrator danej platformy zbiera informacje o używanej przeglądarce, dacie oraz godzinie odwiedzanej strony. Administratorzy danej platformy używają tych informacji do zapełnienia pełnej funkcjonalności wtyczek oraz do doskonalenia swoich usług, a także personalizowania reklam. 

Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Prywatności firmy Meta oraz w Polityce Prywatności LinkedIn oraz X (dawniej Twittera) 

Czy dane są przekazywane do państw trzecich lub organizacji międzynarodowych? 

Część operacji przetwarzania danych może wiązać się z przekazywaniem ich do państw trzecich lub organizacji międzynarodowych w związku z korzystaniem z narzędzi, które przechowują dane osobowe na serwerach zlokalizowanych w państwach trzecich, szczególnie USA.  

Należy jednak wskazać, że dostawcy tych narzędzi gwarantują odpowiedni poziom ochrony danych osobowych, w szczególności poprzez przystąpienie do programu Privacy Shield lub korzystanie ze standardowych klauzul umownych. Dotyczy to w szczególności usług Google Ireland Limited. 

Jak długo przechowujemy twoje dane? 

Jeśli zostawisz komentarz, jego treść i metadane będą przechowywane przez czas nieokreślony. Dzięki temu jesteśmy w stanie rozpoznawać i zatwierdzać kolejne komentarze automatycznie, bez wysyłania ich do każdorazowej moderacji. 

W przypadku edytorów strony internetowej przechowujemy również informacje osobiste wprowadzone w profilu. Każdy edytor może dokonać wglądu, korekty albo skasować swoje informacje osobiste w dowolnej chwili (nie licząc nazwy użytkownika, której nie można zmienić). Administratorzy strony również mogą przeglądać i modyfikować te informacje. 

Jak przechowujemy Twoje dane? 

Nasze strony są zabezpieczone certyfikatem bezpieczeństwa SSL. Oznacza to, że dane, które nam przekazujesz są szyfrowane i nie mogą być odczytane przez inne osoby, np. gdy zapisujesz się na szkolenie poprzez formularz online. 
 
Dane zbierane poprzez naszą stronę przechowywane są na serwerach zarządzanych przez firmę cyber_Folks S.A. z siedzibą w Poznaniu, Franklina Roosevelta 22, 60-829 Poznań, wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000685595, REGON 367731587, NIP 7792467259. 

Jakie masz prawa do swoich danych? 

Masz prawo do: 

  • żądania dostępu do swoich danych osobowych, 
  • żądania sprostowania swoich danych osobowych, 
  • wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, 
  • żądania usunięcia swoich danych osobowych, 
  • żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych, 
  • żądania przenoszenia danych osobowych, 
  • uzyskania informacji o zautomatyzowanym podejmowaniu decyzji, w tym o profilowaniu oraz o zabezpieczeniach stosowanych w związku z przekazaniem tych danych poza UE, 
  • uzyskania informacji o celach przetwarzania, kategoriach przetwarzanych danych osobowych, o odbiorcach lub kategoriach odbiorców tych danych,  
  • uzyskania informacji o prawach przysługujących na mocy RODO, o prawie wniesienia skargi do PUODO, o planowanym okresie przechowywania danych lub o kryteriach ustalania tego okresu, o źródle tych danych,  
  • uzyskania kopii swoich danych osobowych. 

Jeżeli chcesz zrealizować którekolwiek z wyżej wspominanych praw, poinformuj nas. Niezwłocznie udzielimy Tobie wszelkich informacji o działaniach podjętych w związku ze zgłoszonym żądaniem.  

Możesz cofnąć udzieloną nam zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w dowolnym momencie. W tym celu prosimy o kontakt z nami za pośrednictwem telefonu, listownie lub za pośrednictwem poczty elektronicznej biuro@mozesz.org

Kontakt

W przypadku pytań i żądań dotyczących polityki prywatności prosimy o kontakt z biuro@mozesz.org.